Powered By Blogger

vineri, 12 noiembrie 2010

Teorie

Adesea am fost pusi in situatia de a ne justifica optiunile, punctele de vedere si chiar am lansat teorii cu privire la un aspect al vietii la care am fost partasi. Insasi numerosii cercetatori din diverse domenii ne anunta ca pot iata sa eticheteze modul de actiune umana cu consecintele sale, ajungand astfel la grad de principiu. Si atunci se pune intrebarea "La ce bun sa mai traiesti?" daca toate pot fi prezise si citite si daca nu te-ai nascut sub o stea norocoasa atunci viata-ti va fi un cosmar?
Un prim lucru trebuie remarcat inca de la inceput si anume ca acei cercetatori la randul lor trebuie sa se justifice pentru fondurile care le sunt alocate si faptul ca au activitate. Un alt aspect care retine atentia este si ca orice cercetare cuprinde un context situational limitat din multitudinea de posibilitati ale existentei umane, deci existenta unor conditii anume. Si atunci de ce exprimarea ca fiind universal valabila in orice situatie?
De fapt intr-o traducere directa teoria corespunde unei speculatii care este sprijinita pe argumente bine alese si structurate astfel incat sa induca iluzia unei certitudini. De aici pana la persuasiune si convingerea maselor ramane doar un pas pe care abilii teoreticieni l-au pregatit cu atentie. Iata cum printr-un proces de rationalizare psihica in dorinta de a ne exprima o anume valoare, deobicei materiala sau nivel de putere, scoatem in relief dorinta noastra narcisista ca suntem buricul pamantului. Si totul cu un scop bine precizat in genele oricarei fiinte- acela de a ramane in istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu