Powered By Blogger

vineri, 31 decembrie 2010

Paharul de sampanie- urare

Azi la cumpana dintre ani
Ciocnesc paharul de sampanie
Ca sa-mi fac campanie (publicitara)
Caci un an am incheiat, destul de bogat
Si am pus rod pentru cel ce vine
Ca mereu sa-mi mearga bine.
Beau paharul pan' la fund
Ca sa-mi implinesc un gand
Si in fapta sa-l transform
Sa fie intr-un bon ton.
Sparg paharul de pamant
Necazurile sa le fac mormant.
De necazuri sa nu-mi pese
Bucuriile sa-mi fie dese.

miercuri, 29 decembrie 2010

Anul Nou soseste!

Incet, incet anul 2010 devine amintire si uitandu-ne in urma facem bilantul. Suntem pe plus sau pe minus chiar nu conteaza si ceea ce este important este sa ramanem activi- fizic si intelectual -caci este singura scapare din aceasta lume agitata si competitiva. De fapt tocmai aceasta este magia sarbatorilor de iarna caci ne aduce aproape de cei dragi si singura competitie ramasa prezenta este cea legata de cumparaturi(mancare) pentru a avea un An Nou imbelsugat. Culmea este ca hrana se gaseste pe toate drumurile insa ramane principala prioritate caci nu-i asa principalul indemn al lui Dumnezeu dupa facerea lui Adam si Eva a spus ca "poti sa mananci orice vrei". Si ca dovada am intrebat elevii pe care-i am "ce s-ar intampla daca produsele alimentare ar fi gratis?" - si majoritatea in prima faza mi-au raspuns : "ar fi multi obezi".
Ca orice inceput de An Nou poate ca ar fi bine sa ne stabilim prioritatile ca intr-o trezie din betie si cu pasi domoli si siguri sa ne atingem obiectivele -spirituale- si apoi cele materiale.
LA MULTI ANI!!!!!!!!!!

vineri, 24 decembrie 2010

Mos Craciun

Acum 21 de ani a aparut prima cosmetizare publicitara si anume transformarea lui Mos Gerila in Mos Craciun si putem spune  ca tot de atunci au inceput afacerile de tip marketing. Valentine's day, Halloween, Thanksgiving day sunt doar cateva noi oferte aparute dupa '90 fara a avea o semnificatie notabila in cultura romaneasca ci doar efectul globalizarii.
Spiritul Craciunului departe de a se pierde - cadouri, petreceri intre prieteni, familie- se scufunda intr-o laicitate pronuntata si sperantele, dorintele propuse pentru Noul An vor deveni in timpul anului incercari de incurajare sau justificari inoperante si lamentabile.
Ce ar fi daca Mos Craciun ne-ar aduce in dar o noua viata? Cati dintre noi am merge pe acelasi drum?
Poate ca cel  mai frumos dar ar fi sa ni se ierte amagirile si sperantele si sa credem mai mult in noi insine si astfel porniti la drum in viata sa nu ne mai impiedicam de orice oprelisti.

SARBATORI FERICITE!!!!!!!!

duminică, 19 decembrie 2010

Locul 3

M-am bucurat si am lacrimat la reusita fetelor de la handbal desi cu o zi in urma m-au facut sa renunt sa mai ma uit pana la finanul meciului caci nu-i asa meciul cu Rusia a fost unul de odihna si deci ma asteptam sa vad altceva.
Sunt unele sporturi ce implica maxima luciditate in care atentia, vigilenta sunt la cote maxime numai ca noi romanii ne-am cam obisnuit cu automultumirea, lipsa de concentrare si obladuirea. Am luat cam ce-i mai rau de la popoarele care au migrat mai spre vest caci nu-i de mirare ca turcii nu aveau de ce sa ne faca pasalac. Imi amintesc si azi de Steaua cand a jucat finala din '86 multumita de ce a realizat si doar norocul(talentul) portarului (iarasi portarul) ne-a adus visul la realitate.
Avand in vedere baza materiala putem spune ca suntem o natiune talentata insa este nevoie de mai mult astfel incat sa nu mai dam ocazia frustrarilor si neimplinirilor si poate ca acest loc 3 european este semn ca sfarsitul crizei este aproape si ca urmeaza inceputul renasterii. HAI ROMANIA!!!!!!!!!

marți, 14 decembrie 2010

Argument sau critica

Suntem obisnuiti sa ne argumentam optiunile ceea ce ne indica ca deseori primim obiectii din partea altora, semn distinctiv al neacceptarii ideilor si declansarii mecanismelor de aparare care pot fi chiar violente. Exista si o situatie cand aceste neacceptari nu conteaza datorat nivelului de putere in care Eu dispune de putere si impune punctul de vedere catre ceilalti, ceilalti care au posibilitatea de a propune si de a critica, adica de a arata cu degetul. Din acest punct de vedere este lesne de inteles fondul emotional al problemei al faptului ca esti o unealta de manipulat si dornica sa treci baricada.
Intre cele doua isi desfasoara firesc as spune viata noastra perturbata doar de cate ori s-a ajuns la o intersectie de optiuni care ne vor marca destinul. Si deobieci suntem atenti la cei din jur caci noi ne stim valoarea!!! si nu mai avem nevoie de analiza faptelor noastre astfel ca orisice critica este un afront si trebuie imediat sanctionat printr-o corectie fizica, verbala sau de alta natura.
Daca Aristotel ar fi gandit altfel lucrurile, pe posibilitatea gasirii unei armonii intre EU - Celalalt posibilitatea stoparii conflictelor ar fi fost multipla astfel ca descarcarea energiilor dezorganizatoare acumulate sa conduca catre alte scopuri benefice si nu de distrugere. Poate ca asa este natura umana de i-a permis marelui filosof sa formuleze o strategie intelectuala la nivelul intregii Europe.

duminică, 5 decembrie 2010

Legea lui Arhimede

Odata cu apropierea sfarsitului de an ne facem planuri pentru cel ce va sa vie in speranta ca vom fi sanatosi si cu putere de a infaptui lucruri marete. Acest lucru imi aminteste de invatatul grec Arhimede care se destainuia unui prieten astfel: "da-mi un punct de sprijin in univers si voi misca Pamantul din locul sau". Iata puterea adevaratilor creatori, acei oameni care au nelinisti interioare gata oricand sa incerce sa intrevada noi orizonturi de explorat. Pana si un moment de relaxare- a face baie- se transforma intr-un moment de gandire profunda cauzatoare de rezolvari de nelinisti. Iata ca daca vrem un moment din care sa ne scuturam din letargie sa pornim catre o schimbare poate ca venirea sarbatorilor reprezinta  un preambul in a ne misca catre tintele propuse pe care tot le-am amanat sa le rezolvam. Nu de alta dar se aduna prea multe si ne vor coplesi si nici macar o imbaiere arhimedica n-ar mai putea rezolva proiectele noastre ramase la stadiul de dorinte.

vineri, 3 decembrie 2010

Daruri de sarbatori

Ne pregatim de sfarsit de an si adunati de prin lume ne strangem cu totii alaturi spre a ne bucura de sarbatorile iernii. E vremea in care oamenii isi intorc fata catre ei insisi si cauta sa fie mai buni, mai sensibili si mai darnici. Ce ar fi daca tot anul oamenii ar fi asa sa se sune mai des la telefon, sa se intalneasca fara un scop anume ci doar in ideea existentei de a se fi cunoscut. Cum vremurile sunt in schimbare este lesne de inteles ca oamenii sunt din ce in ce mai singulari abordand pragmatic problema existentei personale si anume multumindu-se cu efemerul. Fara sa stie omul cade prada comoditatii astfel ca pana si alegerea unui cadou a devenit o alegere fara perspectiva, semn ca important este sa faci cadou si nu in ce consta el raportat la nevoia beneficiarului.
Pana si anotimpul s-a adaptat noilor cerinte iarna nemaifiind darnica cu caderile de zapada si intrand si ea in era globalizarii, a uniformizarii. Si chiar daca pentru cei adulti, biologic vorbind, Mos Craciun nu exista de ce cauta sa-si pacaleasca pruncii prin povesti fantastice? Nu cumva este dorinta de a fi iarasi copii si amintirea acelor daruri care-i inveseleau si-i bucurau odata cu cadourile primite?

joi, 2 decembrie 2010

Starea de spirit

Sunt momente in care viata ni se pare seaca, fara valoare si cautam solutii care sa ne indrume catre starea de bine catre un nou inceput. Numai ca aceasta cautare se poate prelungi temporal si chiar spatial, e ca si cand te-ai afunda in abisuri necunoscute si intunecate fara instrumente de analiza introspectiva. Paradoxul este ca multi semeni de-ai nostri se complac in aceasta stare cautand sa dea vina pe sistem, pe altii. Uitam adesea celebrul dicton care ne fascina cand eram adolescenti "Cunoaste-te pe tine insuti" la care continuarea este si vei ajunge sa fi stapanul acestei lumi. Deobicei omul are impresia ca se cunoaste, ca stie cine este si ce vrea de la viata fara sa constientizeze ca universul in care traieste este nelimitat iar el limitandu-se decat la o portinue si numai cand a ajuns sa fie constrans de situatii nefavorabile sa se incumete la o experienta noua, temator si agresiv. Nu e de mirare ca se apeleaza la solutii miraculoase- pastile, drumuri spirituale, talismane, etc. pentru a gasi solutii rapide si eficiente cu o mica schimbare comportamentala. Pentru ca nu-i asa nu putem sa ne oprim din ritmul trepidant cu care am fost obisnuiti, la modul de viata prea familiar la care am aderat.
In fond nu-i decat o pacaleala de care ne folosim pentru a ne mentine la gradul de comoditate, plangandu-ne de soarta care ne-a fost potrivnica situatie mult mai convenabile decat cu "cand se vor schimba oamenii se vor schimba si lucrurile".