Powered By Blogger

luni, 15 noiembrie 2010

Lepadarea de sine

Atunci cand ai luat decizia ca este nevoie de un nou inceput ca vrei sa te indrepti catre noi orizonturi inseamna ca a venit vremea sa te lepezi de sine, de acele idei care ti-au marcat existenta si care s-au concretizat in modul de a gandi si a actiona la un moment dat. Dar inainte de toate inseamna a estompa fondul emotional al fiintei umane caracterizat prin acea parte a sufletului( Sinele) care te dezorganizeaza caci asa cum se stie trairile afective pot stimula si totodata bloca creatia individuala.
Facand o asociere cu expresia biblica Iisus face referire ca oamenii sa uite ceea ce a reprezentat Legea lui Moise pana atunci, lege ce era executata ca obligatie ci nu ca traire sufleteasca, indemnand la ratiune si meditatie. Pavlov vine si el mai in zilele noastre si prezinta reflexul conditionat pe baza relatiei Stimul-> Reactie, deci un fenomen instinctual (Sinele) fara un prealabil rationament. Altfel spus reactia este de tip animal echivaland cu o protectie si satisfactie a Sinelui fata de mediul extern.
Desi formarea identitatii persoanei se bazeaza pe Sine ca nucleu dinamic al vietii psihice, ceea ce ar fi normal sa fie la vedere este constiinta (care stapaneste Sinele), ratiunea de a exista in armonie si care fiinteaza viata si stabileste echilibrul ( a-ti urma crucea). Dar intr-o lume care si-a pierdut busola sau insasi pamanatul si-a pierdut-o nu e de mirare ca instinctele si automatismele sunt cele care ne conduc, tine de comoditate, caci nu-i asa cine mai are timp de rationamente si prelegeri, de activare a spiritului care sa ne lepede de sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu